Składniki:
10 g drożdży instant
300 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
100 g mąki razowej
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
325 ml ciepłej wody
Szczypta soli
Łyżka oliwy do posmarowania miski
Dodatkowo: suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis, mieszanka do chleba lub siemię lniane według uznania.
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki tj. mąki, drożdże, płatki owsiane, cukier, sól, dodajemy olej i ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto. Miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy wyrobione ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 60-70 minut.
Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy wyrośnięty chleb, pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika ciasto na chleb smarujemy z wierzchu wodą. Pieczemy chleb w 200 stopniach przez 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze