Gołąbki bez zawijania (wegetariańskie)

  • 12 marca 2023, 19:03

Składniki (7 porcji):

300 g pieczarek
200 g ryżu parabolicznego
1/2 główki kapusty włoskiej
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub oliwy
2 łyżki oleju
3 jajka
3 łyżki bułki tartej lub otrębów owsianych
2 łyżeczki przyprawy do bigosu
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól, pieprz
Sos:
2 duże pomidory
Sól, pieprz

Przygotowanie:


Ryż gotujemy w osolonej wodzie, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Pieczarki i cebulę smażymy na 1 łyżce masła lub oliwie. Kapustę szatkujemy na drobno, w garnku roztapiamy pozostałe masło, wrzucamy kapustę, dusimy. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, duszoną kapustę oraz pieczarki z cebulką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i przyprawą do bigosu, całość mieszamy. Formujemy gołąbki, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy minimalnie wodą, przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy, kroimy na drobno, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy odrobiną wody lub bulionu, zagotowujemy. Gołąbki przekładamy na talerz i polewamy sosem.

Tagi: Gołąbki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *