Składniki:
600 g fileta z indyka
1/2 średniej papryki czerwonej
1/2 średniej papryki żółtej
7 pieczarek
1 cebula biała
1 łyżeczka masła
garść szpinaku
2 łyżeczki przyprawy do mięs knorr
Łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy pieczarki i cebule, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, smażymy. Na końcu dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Fileta z indyka myjemy, rozkrawamy na pół nierozcinająca go do końca, rozbijamy.
Na środek układamy usmażone warzywa, zwijamy w roladę, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do mięs. Owijamy stretchem ( folią spożywczą), następnie folią aluminiową. Pieczemy ok.45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i zdjęciu folii kroimy roladę w grube plastry.
Sos:
Wytopiony tłuszcz z rolady przelewamy do rondelka, zagęszczamy mąką ( łyżkę mąki pszennej wsypujemy do miski, podlewamy letnią wodą, mieszamy, żeby nie było grudek. Zawiesinę wlewamy do sosu, gotujemy).
Komentarze